Jingle bells, jingle bells, jingle all the way. Maar er is weinig jingle wanneer je moe bent en de wallen meer opvallen dan de glitter om je heen.
De feestdagen zijn voor velen een periode waar routines aan de kant geschoven worden om ze vanaf 1 januari – strikter dan voorheen 🙂 – te hernemen. Want het jaar eindigen en beginnen doen we graag met wat toeters en bellen. Allemaal goed en wel, maar wat met je mini die nog dutjes doet en de uren slaap wel kan gebruiken?
Sit back & relax
Met dit artikel willen we vooral benadrukken dat je hier voor jezelf een lijn moet trekken. Waar voel jij je goed bij? Je sociaal leven is belangrijk, vooral in onzekere tijden als deze met torenhoge energieprijzen en de situatie in Oekraïne. Maar ook de moeilijke coronaperiodeperiode met veel minder contact zindert nog na. Woorden zoals huidhonger, digitale meetings, webinars, lockdown… horen we liever niet teveel. Maar evenzeer kunnen die sociale verplichtingen teveel van je vragen en dat mag je ook voelen en benoemen.
Daarom is deze periode, nog meer dan anders, een moment van zelfzorg, van dingen doen waar je energie van krijgt en je laten omringen door mensen die je graag ziet. Is dat op verplaatsing, dan is dat ok. Is het thuis, dan is dat ook ok. Weet dat routines soms losgelaten mogen worden en dat je af en toe eens ‘sit back and relax’ als prioriteit kan zetten.

Waar kan & wil je rekening mee houden bij het slapen op verplaatsing?
Is je feest thuis? Dan kan je kind in het eigen bed slapen.
Op die manier kan je dan rekening houden met de uren van de dutjes. Zorg er wel voor dat je gezelschap niet aankomt 5 minuten voor bedtijd. Komen ze tijdens een dut, vraag dan om te kloppen in plaats van de bel te jinglen.
Is je feest niet thuis, dan zal je kind slapen op verplaatsing.
Hier kun je jezelf op voorbereiden, zodat je je zeker voelt bij de situatie en je je er al kan op voorbereiden. Want erg belangrijk is: hoe zekerder jij bent, hoe rustiger je kind en goed begonnen is half gewonnen.
Autorit
Is de autorit lang? Probeer deze in te plannen op het moment dat je kind een dutje doet.
Is de autorit kort? Doe deze net na een dutje zodat je kind wakker is en zing in de auto alle kerstliedjes die je kent :).Â
Routine
Eenmaal aangekomen. Kan je de routine aanhouden? Indien mogelijk raden wij altijd aan om de routine in grote lijnen te volgen. Kan je het een beetje regelen? Des te beter. Lukt dit niet, loslaten & genieten. Het is de bedoeling dat je geniet van feestjes en niet zit te stressen over een situatie waar je geen controle over hebt. Kan je de tijd wat schikken volgens het slaapritme van je kind? Zo ja, zorg dan dat je eerst tijd kan nemen om je kind te slapen te leggen en ga dan pas eten (zo eet je ook eens warm i.p.v. eten dat koud is geworden)!
Doet je kind nog 2 dutjes? Probeer er dan voor te zorgen dat 1 van de 2 dutjes misschien wel kan plaatsvinden (thuis, in de auto) en ga voor een powernap als 2de dut. Doet je kind maar 1 dut meer? Laat hem wat vroeger slapen, ga voor een powernap, … it’s all good.
Probeer jezelf wat ruimte te geven hierin. Sommige ouders hebben geen moeite om de routine los te laten, terwijl het andere onzeker en ongerust maakt. Maar durf het ook eens loslaten, je kind zal niet volledig ontregeld zijn na 1 warrige dag. Dagen met een ietwat verstoorde routine komen minder voor dan dagen met een routine.
Slaapomgeving
- Neem je reisbed mee of vraag of je vrienden een hebben. Zorg hier wel voor je eigen hoeslakens, pyjama, slaapzak zodat je kind de geur herkent. Dit zijn zaken die je kind gewoon is en belang aan hecht.
- Probeer dezelfde slaapomgeving, indien mogelijk, van thuis wat na te bootsen: maak het donker met vuilniszakken, neem je witte ruis mee, knuffeldoekje, speentje,.. → Hier is het wel belangrijk dat je de kamer, het bed, de babyfoon, … allemaal al klaar zet voor je je kind in bed legt. Zodat je niet nog 20 minuten moet staan zoeken naar de optimale hoek voor je babyfoon (we spreken uit ervaring, dit kan je heel wat last besparen).
- Spreek je af in een restaurant? Neem een draagzak of buggy mee, zodat je (of tante, nonkel, oma, vake,…) wat weg en weer kan wandelen om je kind rustig te maken en een slaapje mee te pikken.
Tijd om te slapen?
- Probeer het ritueel van thuis indien mogelijk over te nemen, doe het misschien iets korter dan anders of net langer als je kind wat moeite heeft om zich aan te passen.
- Als je net aankomt, zal je (zeker bij een peuter) je kind eerst wat moeten laten wennen voordat je hem te slapen kan leggen. Geef je kind even de tijd om de indrukken te verwerken en om al die ogen die op je kleintje gericht zijn even te laten bezinken.
- Ga je tegen bedtijd naar huis? Dan is het een optie om de pyjama en bedtijdvoeding al mee te doen. Zo zit je kind bedklaar in de auto en moet er thuis niet nog vanalles gebeuren. Thuis kan je je kind dan gewoon, zonder ritueel, overleggen in zijn bedje (als hij in slaap gevallen is in de auto). Je kan je kind ook op het feestje naar bed brengen en dan uit bed halen als je vertrekt richting huis.
Je hebt kinderen die overal slapen en je hebt… andere kinderen.
Zoals je ziet, heb je wel wat vrijheid om te kiezen wat je doet. Dit hangt ook veel van je kind af. Je hebt kinderen die overal slapen en je hebt … andere kinderen. Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Probeer rustig te zijn en achter je beslissing te staan en je vooral niet schuldig te voelen. Het kan dat je kind een slechte nacht heeft na het wegvallen van de routine, maar dit zal geen nachten aanhouden. Je weet de oorzaak van de slechte nacht, dus als de oorzaak wegvalt, zullen de nachten ook terug beter zijn. Indien je kind al een goede slaapbasis heeft, zal een dag off track helemaal geen grote problemen geven.
Als je voelt dat je kind wat lastig is door de veranderingen, zorg dan dat je voor of na je uitstap een rustdag hebt met het normale ritme.
En eens ze in dromenland zijn, sit back and relax.
Prettige feesten,
Anoek en Lien