Geassisteerde dut om routine bij baby te krijgen

Wat als … je baby totaal geen routine in zijn dutjes heeft of weigert te slapen in zijn bedje/wieg?

Ga dan voor assited naps of geassisteerde dutjes.

Sommige kinderen zijn verslaafd aan het slapen op hun ouders of vallen steevast in slaap aan de borst. Het ene kind slaapt dan gemakkelijk verder als je hem weglegt. Terwijl andere kinderen wakker worden het moment hun voetjes de matras raken. De eerste dagen, weken is het zalig en wordt het aangeraden om je kind zo dicht mogelijk bij je te houden. Maar er komt een punt waarbij je dit als ouder moeilijk vol kan houden. Zeker als er andere kinderen in huis rondlopen. Als je kind dan moeite heeft met (verder) te slapen in zijn bed, dan kan hij geleidelijk aan oververmoeid raken (inclusief alle andere gezinsleden). Daarnaast is er dan vaak geen routine terug te vinden in de slaap van je kind waardoor de dagen onvoorspelbaar worden.

Wens je gericht aan de slaap te werken zodat je kind in een routine komt en je hem kan aanleren om zelf in slaap te vallen in zijn bed? Dan kan je kiezen voor ‘geassisteerde dutjes’. Dit is een zachte manier waarbij je eerst aan de routine werkt alvorens je je baby in zijn bed/wieg legt tijdens dutjes. Dit betekent dat je een strategie kiest waardoor je baby met zekerheid in slaap valt (wiegen, wandelen, rijden, ….). Je assisteert je baby, voor de duur van 3 dagen, tijdens al zijn dutjes (zowel bij het in slaap vallen als om de dutjes te verlengen).

Hoe ga je aan de slag? Eerst routine, dan pas richting bed!
Stap 1

 Je maakt uit wanneer je baby zou moeten slapen. Je kan dit inschatten op basis van de vermoeidheidssignalen en wakkertijden. Of op een voorbeeldschema gebaseerd op de leeftijd van je kind. Onze routinegids kan hier bij helpen, we hebben een Magazine S. voor 0-12 weken en 3-12 maanden. Als je kind veel ouder is, zal deze manier niet meer werken.

Stap 2

Je wandelt, wiegt, voedt, … tot je baby inslaapt tijdens elk dutje. Het kan zijn dat je moet blijven wandelen, wiegen, hem aan de borst houden voor de duur van de slaap. Dit omdat ze langere slaapjes moeten doen om de oververmoeidheid te doorbreken. Je doet dit gedurende 3 dagen voor elk dutje.

Stap 3

Als je dit doet voor enkele dagen en de dutjes vallen op de juiste momenten dan kan je beginnen inzetten op de transitie naar het bedje met de shush/pat-techniek voor pasgeborenen of de door jou gekozen slaaptrainingstechniek bij oudere kinderen (4 maanden +). Deze magazines komen er snel aan. Dit zal nu vlotter gaan aangezien jullie baby ondertussen in een patroon zit. Concreet: na 3 dagen, begin je met 1 van de dutjes of alle dutjes in bed te oefenen. Hoe snel je de overstap maakt, is afhankelijk van je eigen energie, je situatie, je kind, … . Doordat het lijfje van je kind, na 3 dagen, gewoon is om op deze tijdstippen in slaap te vallen, zal het gemakkelijker zijn om je kind in bed in slaap te laten vallen.

Geassisteerd dutje in de draagzak om routine te bekomen

Dit is een krachtige manier van het inspelen op de biologische klok van je kind. Jij neemt de leiding en laat je baby weten ‘nu is het tijd om te slapen’! Zo zal de overgang naar het bedje zachter en gemakkelijker verlopen!

Véél succes,
Anoek & Lien

Wens je ondersteuning hieromtrent, kijk welke 1 op 1 coaching we aanbieden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klik hier om rechtstreeks naar onze gratis downloads te gaan.

X