5 praktische slaaptips als je op reis gaat met kinderen.

Zowel Anoek als Lien gingen er de voorbije periode elk even tussenuit. We trokken met onze kroost op reis. Uiteraard stond alles al mooi klaar gepakt en gezakt bij Anoek en moest Lien last minute nog alles bijeen rapen om dan zeker iets te vergeten. Maar op reis gingen we allebei én met alle leden van ons gezin. In het verlengde van onze eigen reis hebben we een blog geschreven met 5 praktische slaaptips als je op reis gaat met kinderen.

Anoek trok naar de ardennen, Lien naar Malta. Twee totaal verschillende bestemmingen. Toch zijn er een aantal zaken waarvan we, los van de bestemming, altijd rekening mee houden als we er op uit trekken. Ook hier willen we onze visie benadrukken. Kies wat het best bij jullie past. Kies waarvoor je staat en sta achter je keuze omdat je je daar het best bij voelt. Kinderen zijn flexibel en reizen zijn om van te genieten én te ontspannen.

Hoe pak je een reis nu aan? Laat je alles los of probeer je een middenweg te vinden? Hoe  gaat het met de dutjes? Waar slapen de kinderen? Hieronder lichten wij 5 praktische slaaptips uit voor als je op reis/vakantie gaat met kinderen. Zo willen we je vooruit helpen binnen de keuzes die jij wenst te maken!

Ga voor een donkere slaapomgeving

Neem steevast iets van verduistering mee. Een zwarte vuilniszak of aluminiumfolie nemen geen plaats in en kunnen zeer handig zijn als je de kamers niet goed donker kan maken. Zo kan je de beste rust geven aan je kind en zelf zo lang als mogelijk blijven liggen ‘s morgenvroeg :).

Ga creatief om met de ruimtes op je verblijfplaats

Bekijk de ruimtes. Heb je een hotelkamer? Is het een huisje? Een appartement? Kijk welke ruimtes je ter beschikking hebt en wees hier creatief. Bastiaan, Stella en Clea sliep al menig keren in de badkamer. Ondertussen slapen Stella en Clea al samen in een kamer (sinds Stella zindelijk is ‘s nachts is een kind in de badkamer helaas geen mogelijkheid meer). Of kruip gezellig samen in de badkamer en leg je kind in je eigen kamer om toch nog wat qualitytime onder jullie tweetjes te kunnen hebben :). Reizen is steeds maar voor een bepaalde tijd en hier kan je out of the box denken qua kamers/ruimtes. 

Zoek een balans tussen drukke en rustige dagen

Wissel drukke dagen af met rustige. Ben je van het avontuurlijke type en ben je graag de hele dag op pad? Probeer dan deze dagen wat af te wisselen met een dag zonder of met minder plannen en waar alles wat easy going kan zijn en je de vertrouwde routine beter kan volgen. Kinderen hebben een groot aanpassingsvermogen maar door af en toe een rustige dag in te lassen kunnen ze zich weer opladen en zijn ze de dag nadien extra leuk om rond je te hebben ;).

Maak de nieuwe omgeving vertrouwd

Neem vertrouwde zaken mee van thuis. Als je een nieuwe pyjama of lakentjes koopt voor op reis, was die eerst of laat je kind er al eens onder/mee slapen zodat hij de geur herkent van thuis. Zorg dat het knuffeltje (eventueel een extra) mee kan, dat je het speentje bij je hebt en wat gekend speelgoed. De omgeving is nieuw en kan veel prikkels uitstralen maar als er gekende spullen van thuis staan, zorgt dit voor vertrouwen. Kinderen zijn gevoelig aan geuren dus hun eigen lakens en pyjama zijn een cocon van vertrouwen. Gebruik ook hetzelfde bedtijdritueel als thuis, dit zorgt ook weer die vertrouwdheid in een nieuwe omgeving.

Durf loslaten

Laat los. Probeer in grote lijnen de routine aan te houden maar durf ook een dag skippen of er losser mee om te gaan. Probeer te ontspannen en te genieten. Kinderen kunnen wel wat aan en kunnen zich aanpassen. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe groter het tolerantievermogen van je kind. Laat dat ontbijt iets langer duren, geef ze die ellenlange tijd die ze doen om die boterham op te eten. Je bent op reis en die onverdeelde aandacht voor je kinderen is goud waard. Lukt een dutje minder goed? Is de bedtijd niet zo strikt als anders? Dit kan allemaal geen kwaad. Las eventueel een dutje in als je ziet dat je kind echt te moe wordt en geniet zelf van een goed boek of een straaltje zon. Als je terug thuis bent, kan je terug de gekende routine en structuur impliceren, dit gaat doorgaans heel gemakkelijk. Kinderen voelen snel aan dat een reis andere voorwaarden meebrengt dan het thuis zijn. Het kan dat je kind de eerste dagen wat uit zijn doen is, maar dit hoeft niet voor grote problemen te zorgen. 

Ga dus zeker een uitstapje niet uit de weg en laat je geen horrorverhalen aanspreken. Het kan allemaal vlot gaan en het hoeft geen gedoe te zijn. En hou de 5 praktische slaaptips in het achterhoofd als je een reis plant.

Heb je nog geen solide basis (om eventueel op terug te vallen als je terugkomt van vakantie)? En wens je eerst aan die basis te werken voor je op reis vertrekt? Dan kan je meteen aan de slag gaan rond de slaap van je kind via ons Magazine S. of je kan een coaching boeken.

Zonnige groeten 
Anoek & Lien aka teamSHIFT!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klik hier om rechtstreeks naar onze gratis downloads te gaan.

X