winteruur

Hoe pak je de overgang naar het winteruur, met kinderen, aan?

Jep, het is bijna zo ver! Zaterdag 29 oktober op zondag 30 oktober maken we de overgang van het zomer- naar winteruur. We draaien de klok achteruit, 3 uur wordt 2 uur. Vanaf dan komt de zon een uur vroeger op én gaat deze een uur vroeger onder.  Dat betekent dus dat je een uur langer kan slapen … HAHA … buiten onze kinderen gerekend natuurlijk. Of ben jij net die ouder met een unicornbaby die er gewoon een uurtje bijplakt (zegen u zelf 😊). 

Waarover gaat deze blog? (1) Hoe pak je de overgang van het zomer- naar winteruur, met jonge kinderen, aan? (2) Wat zijn de voordelen van de wintertijd? Die eerste dagen/weken volgend op de omschakeling kunnen verdomd lastig zijn maar er zijn ook voordelen aan de wintertijd. Het tweede deel gaat over mindset, door te weten waarom die wintertijd goed is, kan je het zelf gemakkelijker verteren. Interessante, must-read, lectuur dus! 

Hoe kan je de overgang van zomer- naar winteruur aanpakken?

Bij een uuromschakeling zijn er steeds verschillende manieren om er mee om te gaan (anticiperen, reageren of niets doen). Welke methode je kiest is, wordt beïnvloed door: 

  • Je stijl als ouder. Ben je graag voorbereid of ben je eerder go with the flow?
  • Het slaapgedrag van je kind. Past je kind zich gemakkelijk aan of staat hij op uur?  
  • De leeftijd van je kind. Bij een newborn ga je het best met de wakkertijden aan de slag, vanaf het uur van opstaan, aangezien er nog niet echt een routine is om te ‘verschuiven’. 
  • De wissel van winter- naar zomeruur of van zomer- naar winteruur. Bij de wissel van zomer- naar winteruur zijn er veel ouders die anticiperen op het winteruur en zich graag voorbereiden. Bij de wissel van winter- naar zomeruur gaan de meeste ouders niets doen en onmiddellijk aan de slag met het nieuwe uur. 
Manier 1: Anticiperen (ik bereid me op voorhand voor). 

Als je graag anticipeert, kan je een 10-tal dagen voor de uurwissel de bedtijd en het uur van opstaan van je kind geleidelijk aan verlaten. Zo kan je ervoor zorgen dat je kind tegen de dag van de uurwissel een uurtje later gaat slapen en een uur later opstaat. Pas op bij een vroege vogel is dit niet evident, daar investeer je eerst in die stabiele slaap en dan pas kan je de routine verschuiven (Meer info hierover? Raadpleeg ons Magazine S. vroege vogel).  

Winteruur anticiperen
Manier 2: Reageren (ik ga na de uurwissel stap voor stap aan de slag).

Via deze manier ga je op de dag van de uurwissel, geleidelijk aan, starten met aanpassingen. Dit moet natuurlijk wel haalbaar zijn met je werkschema en dergelijke. Het voordeel van deze manier is dat de maatschappij ook al functioneert volgens het nieuwe uur en de aanpassing iets sneller door te voeren valt.  

Manier 3: ik doe niets en ga onmiddellijk aan de slag met het nieuwe uur.

Je laat je kind vanzelf wakker worden en hij zal normaal gezien een uur vroeger wakker zijn dan gewoonlijk. Vanaf dan ga je gewoon aan de slag met het uur op de klok waardoor de dutjes/bedtijd iets later zullen vallen dan de biologische klok van je kind gewoon is. Leg je bedtijd op het nieuwe uur, 19 uur is dan eigenlijk 20 uur (oude tijd). Je legt de lat die dag dan iets minder hoog. Duurt het inslapen iets langer? Is het dutje wat korter? Je weet dan van waar het komt. Probeer misschien een daguitstap te doen of een activiteit te plannen de dag na de uurwissel zodat je kind wat meer prikkels heeft en het gemakkelijker is om langer op te blijven.

 

Wat zijn die voordelen van het winteruur?  

Puur biologisch gezien is het winteruur beter voor onze gezondheid door de grotere blootstelling aan licht ‘s morgens. Moest er gekozen worden voor ‘altijd wintertijd’ (wat in principe onze standaardtijd is) dan zijn onze ochtenden een stuk lichter waardoor je beter kan opstaan. En wat blijkt? Voor het ‘licht’ of de zonsopgang opstaan is niet zo tof is voor onze hersenen & al zeker niet als je eerder een laat chronotype hebt.  In principe zouden we in de lage landen baat hebben om mee te gaan met het uur van Greenwich (Londen, Verenigd Koninkrijk). Dat uur ligt dichter bij onze biologische klok. Bij het zomeruur zitten we dus in principe +2 uur ‘weg’ van wat het meest ideaal is voor ons.  

Maar dat neemt niet weg dat je er nu even doormoet. Het is een stevige noot om te kraken, en al zeker bij een vroege vogel. Staat het biologisch klokje van je kind nu al ingesteld op 6 uur dan zal dat de eerste dagen, na de uurwissel eventjes 5 uur zijn. Maar dit hoeft zeker niet te betekenen dat je kind zal blijven een uur vroeger wakker worden. Het ritme van de dagen (voedingsmomenten, lichtblootstelling, sociale interactie …) bepalen ook die biologische klok mee. Net zoals bij een jetlag past het lichaam zich, geleidelijk aan, aan en al zeker als de omgevingscues in lijn liggen met de nieuwe verwachting.

Het winteruur ligt dichter bij onze biologische kern. 

Getuigenis van Anoek

Stella, de oudste dochter van Arnout en Anoek, slaapt altijd langer tijdens het winteruur. Stella werd 2 jaar geleden een vroege vogel en Arnout & Anoek zijn op het punt geraakt dat Stella (terug) slaapt tot 6u20, dat is haar limiet. Je zou denken bij de overstap naar het zomeruur we safe waren maar we weten, helaas, uit ervaring dat het ‘winteruur’ dichter bij Stella haar biologische nood ligt. We zitten rond het zomeruur 2 weken met een ‘langere slaper’  maar we weten dat ze terug richting die 6u20 gaat en zelf ‘nog vroeger’ als we niet tijdig interveniëren. Het is allemaal wat ingewikkelde materie maar het winteruur ligt, bij Stella, dus dichter bij haar biologische slaapnood. Door haar in het donker te laten blijven, geen diepzinnige gesprekken aan te gaan en … voor 6.30 uur kunnen we aan de slag met haar vroege vogel stuk. Maar we weten dat het in de zomer iets uitdagender is dan in de winter. Dus wij zijn er niet rouwig om dat het winteruur in aantocht is.

Is je kind geneigd, los van het winter/zomeruur een vroege vogel te zijn? Raadpleeg dan snel nog ons Magazine S. zodat je vroege vogel niet een extreem-vroege-vogel wordt bij de omschakeling.  

 Succes & en voor al je slaapzorgen/slaapvragen/slaapwhatever … 1 adres! Je kan ons altijd mailen op info@teamshift.be of ons volgen op instagram.

Fijne groeten,
Anoek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klik hier om rechtstreeks naar onze gratis downloads te gaan.

X