Een baby wordt ‘onaf’ geboren
Met onaf bedoelen we dat een baby idealiter nog een trimester langer in je buik zou vertoeven. Ok, we weten dat niet iedere mama (en/of partner) daarvoor staat te springen. En terecht. Maar biologisch gezien zijn de hersenen van een baby zo groot dat je kind geboren wordt voor hij/zij volledig ontwikkeld is. Anders zou het niet haalbaar zijn om natuurlijk te bevallen.
Traditionele kalmeringstechnieken
Dit 4e trimester is helemaal zo nieuw of zot niet. Al sinds mensenheugenis voelden ouders dit 4e trimester intuïtief aan. Dit blijkt uit alle traditionele kalmeringstechnieken bij baby’s. Hierdoor ga je bijna onbewust wiegen als een baby weent, ga je ssssssssssh zeggen, klopjes op de rug geven,… zonder dat je hier eigenlijk echt bij nadenkt. Deze manieren van kalmeren brengen je baby terug naar de knuffelige, ritmische prenatale wereld. De ruis van het water in de baarmoeder, het warm hebben, het gevoel van geborgenheid, het constant aanwezig zijn, … . De eerste 3 maanden dat je baby er is, zien we dan ook als het 4de trimester.
In dat 4de trimester mag je dan ook zoveel als mogelijk en zoveel als je wil deze kalmeringstechnieken gebruiken en aanbieden. Ga voor volle bak fysieke nabijheid. Dit zijn zaken die elke baby ten goede komt, maar zeker bij onrustige baby’s is het essentieel. De technieken zoals beweging (wiegen, schommelen, klopjes op de rug) en sussen (sssssssht) werken. Waarom? Omdat je kind zich dan vertrouwd voelt aangezien deze de omgeving van de baarmoeder nabootsen. Bijkomend zetten deze handelingen de kalmeringsreflex, die een baby standaard heeft, in gang.
Kalmeringsreflex? Automatisch kalmeren?
Deze kalmeringsreflex is een neurologische respons in de hersenen van je newborn. In de baarmoeder zit je baby strak ingepakt in de foetushouding en wordt hij het grootste deel van de dag heen en weer bewogen. Daarbij komt het constante monotone én luide geluid van het vruchtwater. Dit wiegen, de geborgenheid en de ruis zetten de kalmeringsreflex, al van in de baarmoeder, in gang.
Echter blijft deze kalmeringsreflex niet aanwezig. Ongeveer bij het einde van het 4e trimester, zal die geleidelijk verdwijnen als ‘automatische’ reactie. Ondertussen heb je wel een vertrouwd, geruststellend slaapsignaal (je baby herkent de kalmeringstechnieken als signaal ‘het is slaaptijd’). De kalmeringstechnieken zijn dan het ritueel om je baby te slapen te leggen.
Dus nogmaals, in de eerste 3 maanden is het een must om je baby veel vast te houden, te wiegen, nabij te zijn en te reageren op de signalen die je baby geeft. Dit blijft ook duren na die eerste 3 maanden, maar we leggen er de klemtoon op omdat deze echt de prenatale wereld gaan beogen.
Huidhonger! Yes kom maar hier.
De eerste maanden zijn dus cruciaal om zo veel mogelijk geborgenheid te bieden. Heeft je baby veel huidhonger? Geniet er van en geef er aan toe in de mate van het mogelijke. Skin to skin, contactdutjes, genieten van die zalige babygeur mogen gerust tot je dagelijkse prioriteiten behoren.
Als je merkt dat je baby rustiger is en het geboren wat ‘gewoon’ is geworden, kan je de kalmeringstechnieken proberen als je dat wil. Deze dienen als slaapsignaal zodat je kind die broodnodige voorspelbaarheid ook krijgt. Die slaapsignalen kunnen dan variëren van inbakeren, knuffelen, ssssssh zeggen, …
Als je baby er dan klaar voor is, kan je van het helpen bij het in slaap vallen richting het altijd maar vlotter en met minder/zonder ondersteuning in slaap vallen, toewerken. Maar daar moet je nu nog niet mee inzitten, dat is toekomstmuziek.
Geniet van die eerste prille tijd met je kleintje, want het cliché (die daar van de tijd die veel te snel zou gaan) willen we niet aanhalen :).
Liefs,
Lien & Anoek