mama kind speen

Kan het kwaad om een pasgeboren baby in slaap te wiegen? Hell no, ooit al gehoord van het 4de trimester?

Een baby wordt ‘onaf’ geboren

De hersenen van een baby zijn zo groot dat baby’s geboren moeten worden voordat ze volledig af zijn. Met andere woorden, een baby zou baat hebben bij een 4de trimester in de buik. Maar de hersenen, en in het verlengde daarvan het hoofd, van een baby zouden dan te groot zijn om een natuurlijke bevalling toe te laten. Daardoor duurt een zwangerschap dus geen 4 trimesters (wat voor veel mama’s, en hun partners, niet erg is 😊).

Traditionele kalmeringstechnieken

Al sinds mensenheugenis voelden ouders dit 4e trimester intuïtief aan. Dit blijkt uit alle traditionele kalmeringstechnieken bij baby’s. Dat zorgt er ook voor dat je bijna onbewust ‘sssssht’ zegt als je baby weent, dat je spontaan heen en weer wiegt, klopjes op de rug geeft, … . Al deze manieren van kalmeren brengen je baby terug naar de knuffelige, ritmische prenatale wereld. Het geruis van het water in de baarmoeder, het warm hebben, het gevoel van geborgenheid, het constante aanwezig zijn, … . De eerste 3 maanden dat je baby er is, zien we dan ook als het 4de trimester. Tijdens deze periode benader je je baby dan ook het best zoveel mogelijk via al deze kalmeringstechnieken en bied je veel fysieke nabijheid aan. Hier geniet elke baby van, maar voor een onrustige baby is het absoluut essentieel.

Die technieken zoals beweging (wiegen, schommelen, klopjes op de rug) en sussen (sssssssht) werken. Waarom? Omdat je kind zich dan vertrouwd voelt aangezien deze de omgeving van de baarmoeder nabootsen. Bijkomend zetten deze handelingen de kalmeringsreflex, die een baby standaard heeft, in gang.

Kalmeringsreflex? Say what?! 

Deze kalmeringsreflex is een neurologische respons in de hersenen van je newborn. In de baarmoeder zit je baby strak ingepakt in de foetushouding en wordt hij het grootste deel van de dag heen en weer bewogen. Daarbij komt het constante monotone én luide geluid van het vruchtwater. Dit wiegen, de geborgenheid en de ruis zetten de kalmeringsreflex, al van in de baarmoeder, in gang.

Zodra het 4e trimester voorbij is, verdwijnt de kalmeringsreflex geleidelijk als automatische reactie. Maar ondertussen heb je wel een vertrouwd, geruststellend slaapsignaal (je baby herkent de kalmeringstechnieken als signaal ‘het is slaaptijd’). De kalmeringstechnieken zijn dan het ritueel om je baby te slapen te leggen. 

Dus het is een absolute aanrader om in die eerste 3 maanden je baby veel vast te houden, te wiegen, nabij te zijn en reageren op de signalen die je baby geeft. 

Babyspa

Dat een baby tijdens het 4de trimester veel rust haalt uit het nabootsen van de baarmoeder, merken we ook in andere sectoren. Dit vind je bijvoorbeeld terug in een vrij recente trend, namelijk een babyspa. Wij gingen eens langs bij Hanne van Nook babyspa https://nookbabyspa.be/

In een babyspa worden de kleintjes echt verwend, van babymassage tot hydrotherapie. De massage zorgt voor het volledig tot rust komen van je baby door de constant aanrakeningen, de nabijheid, de warmte. Dit zijn allemaal handelingen die wij ook voorop zetten in dat bewuste 4e trimester. Baby’s komen zo tot rust dat ze meestal na een massage rustiger en dieper slapen met alle voordelen van dien. De hydrotherapie (een jacuzzi voor je newborn) zorgt ervoor dat het drijven opnieuw (zoals in de baarmoeder) een sensatie wordt. Je merkt dat eens een baby in het water hangt, de rust helemaal terugkomt. Je baby is zo vertrouwd met deze omgeving en handelingen en dat merk je door de kalmeringsreflex die hierdoor aangesproken wordt.

Geborgenheid is the key

We wensen dus vooral te benadrukken dat het belangrijk is om in die eerste maanden zoveel mogelijk geborgenheid te geven. Skin to skin, nabij zijn, contactdutjes en genieten van die heerlijke geur van je baby zijn hier prioriteit. Eens je baby zijn rust gevonden heeft, gewoon is aan het geboren zijn 🙂 dan kan je de kalmeringstechnieken gebruiken als slaapsignaal (inbakeren, knuffelen, ssssh & slapen). Als je baby er dan klaar voor is, kan je van het helpen bij het in slaap vallen richting het altijd maar vlotter en zonder ondersteuning in slaap vallen, toewerken. Maar daar moet je nu nog niet mee inzitten, dat is toekomstmuziek. 

Geniet van die eerste prille tijd met je kleintje, want het cliché (die daar van de tijd die veel te snel zou gaan) willen we niet aanhalen :).

Liefs,
Lien & Anoek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klik hier om rechtstreeks naar onze gratis downloads te gaan.

X