FOUT
Sidenote: we staan hieronder niet uitgebreid stil bij wat night terrors & confusionals arousals zijn, we geven een antwoord op de vraag of je er moet op terugkomen de volgende dag of niet. Geen idee wat night terrors & confusional arousals zijn, lees het gerust eerst na in onze blog.
Een kind dat een night terror of confusional arousal doormaakt, herinnert zich dat de dag erna niet. Een night terror of confusional arousal ontstaat als de overgang van de ene slaapcyclus naar de andere niet zo soepel verloopt. Hierbij wordt de ene hersenhelft wakker (vb. je kind kan praten, bewegen, mompelen, armen uitstrekken) en de andere niet (vb. er zit geen samenhang in wat je kind vertelt). Zowel het waak- als slaapsysteem in de hersenen van je kind zijn tegelijk actief. Het waaksysteem van je kind wil wakker worden, terwijl het slaapsysteem vastzit in slapen.
Aangezien je kind niet volledig wakker is geweest, zal hij de volgende dag geen herinnering hebben aan de night terror of confusional arousal. Het is belangrijk dat je dit weet als ouder want een confusional arousal of night terror kan heftig overkomen. Sommige kinderen huilen intens in hun slaap, lijken in paniek of zijn zelfs agressief en slaan/stampen in het rond, terwijl je kind normaal niet zo is. Onthoud dus voor jezelf:
‘Een night terror is vooral voor jou als ouder of zorgfiguur heftig
maar voor je kind niet’.
Vandaar ons advies om er niet over te praten met je kind. Je kan gerust eens polsen (bij een peuter/kleuter) hoe hij heeft geslapen. Zo zal je merken als je kind een herinnering heeft aan wat er gebeurd is of niet. Dit kan helpen, als je twijfelt, om na te gaan of je kind een night terror had. Geeft je kind niet aan zich er iets van te herinneren, laat het dan zo. De kans bestaat namelijk dat je kind bang zou worden om te gaan slapen als hij hoort wat hij doet (zonder dat zelf te weten) in zijn slaap.
Wat je vooral moet onthouden? Niet hoe zo’n episodes heten (het woord confusional arousal bekt niet zo goed), maar dat die vervelende momenten normaal zijn en vaak na die vroege kindertijd vanzelf terug overgaan. Ze weerspiegelen een rijpingsproces van de hersenen en ze verdwijnen wanneer de hersenen rijper zijn geworden. Je kind is zich hier niet van bewust en zal het niet herinneren! Voor je kind is het geen angstige ervaring, kom er dus de dag nadien niet op terug.