JUIST
We gaan met deze stelling wat dieper in op onze slaaparchitectuur. Hoe ons lijf slaap bouwt. Deze stelling is juist, na enkele slechte nachten zal de daaropvolgende nacht één zijn met meer diepe slaap. Deze slaap kan nog steeds gefragmenteerd of korter zijn maar toch zal die procentueel meer diepe slaap kennen dan de nachten ervoor. Dit is zo opgebouwd om je op korte termijn meer voordeel te geven.
Praktijkvoorbeeld volwassene:
Ik slaap altijd 2 nachten minder goed maar ik weet ondertussen dat nacht 3 altijd een goede nacht is, precies alsof mijn lichaam dan niet anders kan dan goed te slapen (ongeacht al de piekergedachten en kronkels in mijn hoofd).
Slechte nachten horen er nu eenmaal bij. Hier kan je de vergelijking met het klimaat maken. Meestal is het oké, soms is het hevige regen en koud en andere keren is het dan extreem warm. En dat hoort er bij. Dit is ook zo bij slapen. Heb je maar af en toe een slecht nacht, dan geef je minder aandacht aan een nacht slecht slapen. Heb je regelmatig slechte nachten, dan is een nacht met weinig slaap NOG een nacht erbij en kijk je hier heel anders tegenop.
Dus geloof in de kracht van moeder natuur. Ze zorgt voor ons, ze heeft die ‘diepere slaap’ na een slechte nacht ingebouwd in ons systeem. Een chronisch slaaptekort kan zeker voor problemen zorgen, maar NIET SLAPEN KAN NIET. Je lichaam is zo opgebouwd dat er altijd momenten van herstel komen. Kijk maar naar het praktijkvoorbeeld.
Ben je iemand die regelmatig minder slaapt of heb je een kind die je slaap al eens durft te verstoren? Vervat bovenstaande info in je slaapidentiteit. Want anders naar slaap kijken en geloven dat er betere nachten tussen de mindere nachten zitten, jep het maakt een verschil! Ofwel ben je kwaad dat je weer niet goed sliep. Ofwel kan je erin berusten dat je lichaam wel tegen een stootje kan en dat je snel wat diepere slaap zal krijgen.
Maar nu hoor ik je denken… Allemaal goed en wel en ik WIL ook meer slapen maar mijn kind slaapt niet waardoor ik niet anders kan dan wakker zijn ‘s nachts. Je kan proberen de slaap van je kind te optimaliseren (wij helpen graag) maar dat is niet altijd mogelijk, wenselijk of haalbaar. Misschien heb je de energie even niet? Misschien kies je bewust om 100% het tempo van je kind te volgen? Misschien wil je partner niet mee? Misschien speelt er medisch iets? … Maar zit je momenteel met een slaaptekort en wens je handvaten over hoe jij het voor jezelf draaglijk kan houden? Het begint met je mindset rond slaap. Lees er meer over in onze nieuw blog.