FOUT
De bedtijd van je kind is afhankelijk van de dag(slaap). Ouders hanteren vaak een ‘vaste bedtijd’ maar je kijkt beter naar hoe de dag was, de vermoeidheidssignalen en de wakkertijd. Er mag dus gerust wat variatie in zitten
Start de dag rond hetzelfde uur, bied de dutjes aan (indien nodig) en kijk naar de intensiteit van de dag. Als je kind ‘s avonds (bij het einde van zijn/haar wakkertijd) moe wordt, is het tijd voor bed.
Doorgaans valt de bedtijd bij baby’s en peuters tussen 18 – 19 uur, bij kleuters is het eerder 19 uur. Dit is de ‘standaard’ in een 19 – 7 uur ritme. Maar sommige kinderen doen het beter op een 18 – 6 uur, 19 – 6 uur, 20 – 7 uur of 20 – 8 uur ritme, dat is een beetje afhankelijk van de individuele slaapnood en het chronotype van je kind.
Tussen 6 -12 jaar hebben kinderen gemiddeld 9 tot 11 uur slaap nodig met een brede range van 7/8 tot 12 uur slaap, hier kan de bedtijd dus gerust al een stuk later liggen. Hoe ouder je kind, hoe minder slaap er nodig is (doorgaans 6 jaar: 10 uur, 9 jaar: 9,5 uur en 12 jaar: 9 uur).
Wil je hier meer over lezen? We hebben een gratis routinegids en ons Magazine S. geeft je snelle en to-the-point richtlijnen over de gehele slaaphygiëne (routine, voeding en slaapomgeving). Voorlopig hebben we nog geen Magazine S. voor lagere school kinderen maar de adviezen zijn er, dus neem zeker contact op als je hier vragen hebt.
Succes met het uitzoeken van het ideale ritme voor je kind!