JUIST
Is er dan geen impact van licht op slaap?
Toch wel, sommige slaapexperten herzien hun mening omtrent de impact van het kleur van het licht. Het gaat niet enkel om wel of niet blauw licht, maar eerder om de helderheid. Het blauw licht van schermen zou niet zozeer een impact hebben op de aanmaak van melatonine, maar toch blijven schermen slaapverstorend. Slaap zou vooral door de helderheid van het licht & het prikkelende van schermen verstoord kunnen worden.
Wat is de impact van een scherm dan?
De impact komt, volgens deze onderzoeken, dus minder van het kleur licht dan initieel gedacht. Maar schermen blijven wel een (slaapverstorende) impact hebben:
- Een helder licht zorgt ervoor dat de melatonine-aanmaak geremd wordt.
- Daarnaast zijn schermen ‘easy’, ze vragen weinig energie waardoor ze de slaperigheid maskeren (hoeveel keer bleef jij al moe netflixen?). Indien de slaperigheid minder gevoeld wordt, zal je het inslapen uitstellen waardoor je een slaaptekort opbouwt.
- Daarnaast heerst de hypothese dat schermen een impact hebben omdat ze prikkelen, activeren, … waardoor je terug alerter wordt. Er komt nieuwe input om over na te denken waardoor je getriggerd in je bed kruipt.
Maar wat nu? Net alle schermen houden of ze toch (ver)mijden?
Ons advies blijft hetzelfde. Zorg voor gedimde lichten ‘s avonds en vermijd activerende schermtijd voor het slapengaan.
Maar in de praktijk hoort schermtijd bij velen bij het avondritueel. Is dit bij jullie ook het geval? Niet gevreesd. Voor bedtijd kies je best eerder voor televisie dan voor een ipad, gsm of ander scherm. Vooral omdat je kind verder van het scherm zit bij de televisie. Maar ook omdat je meer controle hebt over wat je kind ziet. Bij peuters en kleuters, die swipe-masters zijn, is hun fantasiewereld groot en kunnen bepaalde filmpjes ervoor zorgen dat ze moeilijker in slaap raken.
Geniet van het zomers weer,
Anoek & Lien