Fout
#Newborn
Bij pasgeboren baby’s gaan we wel inbakeren. Het is belangrijk dat een inbakerdoek strak zit, maar op de correcte manier zodat er bewegingsvrijheid is waar die er moet zijn (rond de heupen). Denk je nu hu? Daar wil ik meer over weten? Over enkele weken is onze themaweek inbakeren, of je kan het Magazine S. 0-16 weken aankopen waar we uitgebreid ingaan over het hoe & wat van inbakeren.
#4maanden +
Een baby (4/5 maanden +), peuter en kleuter daarentegen zijn een ander verhaal. Daar is het strak toedekken niet langer nodig. Je kind krijgt geleidelijk aan enige controle over zijn lijf en dit komt handig van pas als het over slapen gaan. Het ‘strak’ toedekken zorgt bij je kind voor minder bewegingsvrijheid. Dit kan nadelig zijn voor het vinden van een lichaamseigen manier om zichzelf te troosten. Zoals je doorheen de dag ziet, gebruikt je kind zijn lichaam om zichzelf te troosten. Voorbeelden hiervan zijn wrijven met hun vingers over elkaar, wrijven over hun arm, aan de oren prutsen, in het haar draaien, zichzelf wiegen, … dit zijn allemaal kleine gedragingen die ervoor zorgen dat ze zichzelf tot rust kunnen brengen. Ook volwassenen doen dit, Anoek zal wiebelen met haar been om zichzelf rustig te krijgen en Lien gaat staren in de verte en geeft zo zichzelf even een time-out.
#Maarwatalsmijnkindzichzelfblootgooit?
Tot de leeftijd van 2,5/3 jaar raden we een slaapzak aan dus dat lost zichzelf op 😊.
Vanaf de leeftijd van 2,5/3 jaar (het moment dat wij aanraden om een deken te introduceren) is je kind zelfredzaam genoeg om zijn deken terug te leggen. Roept je kind geregeld om hem opnieuw toe te dekken? Stimuleer hem dan om het zelf te doen: start met het samen te doen voor enkele dagen en ga er dan naar toe en zeg hem ‘hé, doe het maar zelf’.
Voila,
Succes ermee!