FOUT
Een slaapregressie is een moment waarop de slaap van je kind, tijdelijk, moeilijker verloopt. Je kind weigert opeens dutjes overdag, gaat niet meer zo vlot slapen, komt opnieuw frequenter wakker doorheen de nacht of … .
Deze stap ‘achteruit’ is doorgaans gelinkt aan een ontwikkelingssprong die je kind doormaakt, de slaapregressie ontstaat vaak net voor of tijdens die mentale of fysieke mijlpaal. Vandaar dat er soms ook gekozen wordt om het woord slaapprogressie te gebruiken. Je kind zet stappen vooruit die, tijdelijk, een impact hebben op zijn/haar slaap. Je kind heeft al zijn energie nodig om die ‘ontwikkelingssprong’ te bolwerken en dat heeft op zijn beurt een impact op het eten en/of slapen. Doordat elk kind zijn eigen temperament heeft en op zijn eigen tempo ontwikkelt, zal een slaapregressie niet bij elk kind op hetzelfde moment en op dezelfde manier tot uiting komen. Bij sommige kinderen merk je er zelf niets van.
Eens je kind door de sprong is (doorgaans duurt een regressie een aantal weken) en alles terug op zijn plooi is, zal het slapen vanzelf terug beteren! Als er, door de regressie, een aantal ‘nieuwe gewoonten’ ingesijpeld zijn, kan het moeilijk slapen blijven hangen. Vandaar dus dat we dit thema eens aanraken, om je te ondersteunen tijdens deze moeilijke fases.
Doorgaans kan je een slaapregressie opmerken rond de leeftijd van 4 maanden, 9-12 maanden, 18 maanden en 2 jaar. Maar zoals reeds eerder aangehaald, kan het bij jouw kind wat vroeger of later voorkomen. Net omdat die regressie/progressie gelinkt is aan mentale en fysieke mijlpalen en niet aan de leeftijd van je kind.
Een slaapregressie is een fase waar je kind, en jij dus ook, doorgaat. Als je er gepast op reageert, zal het bij een fase blijven 😊. Wil je weten wat wij aanraden qua aanpak, lees er meer over in deze blog: slaapregressies of slaapprogressies (what’s in a name).
Veel leesplezier.