JUIST
Jep, deze stelling is juist. De slaapnood van je kind (of van jou) is individueel bepaald. De ene persoon heeft meer slaap nodig dan het gemiddelde waar een ander individu net minder slaap nodig heeft dan de ‘norm’. Er kan daar een grote variatie op zitten. De National Sleep Foundation heeft richtlijnen opgesteld rond de slaapduur die nodig is volgens een specifieke leeftijd.
In ons Magazine S. (een digitale slaapgids, opgesteld per leeftijd) geven we de richtlijn om een routine doorgaans van 19 tot 7 uur te organiseren maar we geven ook mee dat deze routine dient aangepast te worden naargelang je eigen tijden (op welke ritme leeft je gezin) én de slaapvoorkeuren van je kind.
De belangrijkste basis bij het bepalen van een routine is het respecteren van de slaapnoden van je kind én kiezen voor regelmaat.
Er zijn verschillende redenen waarom een routine best aangepast wordt aan je kind.
1. De slaapnood van je kind is individueel bepaald. Het ene kind heeft meer slaap nodig dan ‘het’ gemiddelde waar een ander kind net minder slaap nodig heeft. Hoe bepalen?
- Kijk naar de gemiddelde slaapduur voor de leeftijd van je kind en de onder- en bovengrens (zie prent).
- Kijk naar je kind. Is je kind een 15-tal minuten na het ontwaken content en blijft die algemene indruk doorheen de dag?
- Kijk naar jezelf. Is er één van de ouders die meer/minder slaap nodig heeft? Dat zegt iets over de slaapvoorkeuren van je kind, slaap is voor een deel genetisch bepaald.
2. Daarnaast zijn er verschillende chronotypes. Je chronotype is de uiting van jouw slaapvoorkeur volgens jouw biologische klok. Hierbij is er een grote variatie tussen verschillende individuen. De ene persoon is op zijn best ’s morgensvroeg en kan gemakkelijk opstaan, terwijl anderen later op gang komen en liever later gaan slapen en ‘uit’slapen. Kinderen zijn doorgaans ochtendmensen (=vroeg chronotype). Pas in de loop van de lagere schoolleeftijd of pubertijd komt de kortere variant van het PER3-gen tot uiting en kan je kind zich ontwikkelen tot een avondmens. Er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk 😊.
3. Ten slotte zijn er grote culturele en maatschappelijke verschillen. Zo zullen kinderen/mensen in zuiderse landen een compleet ander ritme hebben dan kinderen/mensen in westerse landen. Beide zijn oké. In Spanje kan je kind, lang na zijn 3 jaar, middagdutjes blijven doen aangezien dit verankerd is binnen hun maatschappelijk leven. Terwijl in Vlaanderen een kind, die de peuterleeftijd ontgroeid is, niet zomaar de klas kan verlaten om te gaan rusten.
Dus heeft je kind eerder de neiging om langer te slapen ‘s morgens met een latere bedtijd en vind jij dat prima? Dan is dat zeker goed. Echter, lijkt dit een ideaal scenario als ouder, maar volgt je kind dit niet, dan kan het zijn dat bv. een 20 – 8 uur ritme niet ideaal is. Weet dat ‘later slapen = langer slapen’ meer de uitzondering dan de regel is. De meeste kinderen hebben nu eenmaal een vroeger chronotype (zie ons gratis artikel op de blog). Net zoals dat kinderen met een hele lage slaapnood ook eerder de uitzondering zijn. Een hyperactief kind is niet altijd een kind dat niet moe is, integendeel. Slaapt je kind vlot van 19-6 uur of van 20-7 uur en is hij door de dag tevreden, dan voldoe je wellicht aan zijn slaapnoden en hoef je die 12 uur nachtslaap niet te forceren.
Er is dus niet 1 waarheid.
Maar wel een basis van waaruit je kan vertrekken om te werken rond de slaap van je kind. Zo kom je tot een comfortabele situatie voor je kind, je gezin en het liefst ook eentje die past binnen onze huidige maatschappelijke manier van leven. Dus kijk naar voorbeeldroutines. Past deze routine bij je kind? Leeft jullie gezin vroeger of later? Heeft je kind doorgaans meer of minder slaap nodig? Stel je deze vragen en pas de routine aan voor je eigen situatie.
Merk je dat de nachten moeilijk lopen of de bedtijd niet lukt zoals het moet, dan kan er wellicht iets aangepast worden aan de routine. Dit kunnen we samen bekijken en met een paar kleine aanpassingen, kan er een hoop veranderen de slaaphouding van je kind. Wens je onze hulp? Goed nieuws, dat kan :), klik hier.
Op zoek naar een goede routine & interesse in onze Magazine S.?
Véél succes
Liefs,
Anoek & Lien