FOUT
De nacht is voorbij, die oogjes gaan stilaan open, vogeltjes fluiten, de zon piept en dat wordt allemaal overstemd door… het gehuil van je kind. Huilend wakker worden. Hoe komt het en waarom doen sommige kinderen het wel en andere niet?
Hoe je kind wakker wordt, is afhankelijk van het moment van wakker worden én van zijn temperament.
Huilend of humeurig wakker worden lijkt als ouder niet fijn, maar hoeft daarom niet per se negatief te zijn. Huilen betekent niet perse dat je kind niet uitgeslapen is. Het kan, maar het is niet altijd zo.
Waarom huilt je kind bij het het wakker worden?
Het kan dat je kind nog aan het slapen was en wakker schoot van een geluid van buiten, van broer of zus, van jij die een douche neemt, van een hongerprikkel, kramp in de maag … Dit kan ervoor zorgen dat het wakker worden net iets minder aangenaam is dan wanneer je kind gewoon uit zichzelf de ogen opent. Ook wij als volwassenen hebben dit. Het is véél aangenamer om uit jezelf wakker te worden dan van die wekker, je kind, verkeer buiten, …
Dat noemen we slaapinertie.
Ok, slaapinertie dus?
Als je op het verkeerde moment in je slaapcyclus wakker wordt (vanuit de diepe of REMslaap) dan kan je gedesoriënteerd wakker worden. Ben je nog diep aan het slapen, dan kan je je moe en niet uitgeslapen voelen terwijl je wel voldoende uren geslapen hebt.
Slaapinertie is simpelweg op het verkeerde moment uit je slaap gewekt worden.
Iedereen kan dit hebben. Kinderen kunnen dit dus ook ervaren en uiten een negatieve ervaring vaak door te huilen. Dit wil aldus niet zeggen dat je kind niet uitgeslapen is, maar wel dat je kind mogelijks gewekt werd, op het verkeerde moment, door storende factoren.
Wanneer is mijn kind nu niet uitgeslapen of wanneer is het slaapinertie?
Na een goeie nacht, met een tijdige bedtijd én wanneer je kind na een tien tot vijfiental minuten zijn vrolijke zelve wordt, kunnen we spreken van slaapinertie. Blijft je kind hangerig doorheen de ochtend, dan zal dat eerder een teken zijn dat hij niet uitgeslapen is.
Lukt het niet om je kind ‘s morgens langer te doen slapen? Merk je dat je kind te vroeg wakker wordt en daardoor niet voldoende sliep? Heb je een hardnekkige vroege vogel? Check dan ons Magazine S. voor vroege vogels of boek een vraag & antwoord, zo kunnen we je snel helpen.
Gewenning
Een tweede reden om huilerig of hangerig wakker te worden is ‘gewoonte’. Wanneer je kind het gewoon is om meteen na het ontwaken uit bed gehaald te worden, is de kans groter dat hij meteen na het wakker worden zal huilen. Dat is zijn manier om te laten weten, ‘hé ik ben wakker kom mij maar halen’. Je ziet dit dan ook vaker bij eerstgeborenen. Een tweede, derde kind moet al eens vaker wachten. Als hij wakker wordt, net op het moment je met je peuter op het potje zit of als je een kledijdiscussie voert, is hij al vaker gewoon om eens 5 minuten te moeten wachten.
Het is dan ook niet slecht om je kind steeds even te laten liggen na het ontwaken, al van kleins af aan. Dan voelt dat normaal en zal hij gemakkelijker afwachten tot je komt.
Je kan het ook uitspreken naar je kind en zeggen dat je altijd komt als hij wakker is. Dat tranen niet moeten maar dat hij ook kan roepen ‘ik ben wakker’ of leer je kind een liedje dat hij kan zingen als hij wakker wordt. Soms weet je kind uit gewoonte niet dat er ook via een andere manier kan getoond worden dat hij wakker is.
Succes met de ochtendmonstertjes 😊
Anoek & Lien