FOUT

Een kind dat een night terror of confusional arousal doormaakt, zal zich er de dag erna niets meer over herinneren. Dokter Ferber beschrijft dit fenomeen als de overgang van de ene slaapcyclus naar de andere die niet zo soepel verloopt. Waarbij de ene hersenhelft wakker wordt (vb. je kind kan praten, bewegen, mompelen) en de andere niet (vb. er zit geen samenhang in wat je kind vertelt). Het waaksysteem van je kind wil wakker worden, terwijl het slaapsysteem vastzit in slapen.
Aangezien je kind niet volledig wakker is geweest, zal hij de volgende dag geen herinnering hebben aan de night terror of confusional arousal. Onthoud dus voor jezelf:
‘Een night terror is vooral voor de ouders of zorgfiguren zeer heftig maar voor het kind in kwestie dus niet’.
Wij raden dan ook aan om hier niet over in gesprek te gaan met je kind. Je kan gerust eens voorzichtig aftoetsen of er een herinnering is zodat je weet of er sprake was van een night terror of niet. Maar erop terugkomen en er dieper op ingaan raden we niet aan. Je kind zou bang kunnen worden omdat er iets gebeurt in zijn slaap, waar hij zich niet bewust van is.
Wat je vooral moet onthouden? Niet hoe ze heten, maar dat die vervelende momenten normaal zijn. Ze weerspiegelen een rijpingsproces van de hersenen en ze verdwijnen wanneer de hersenen rijper zijn geworden. Vergeet niet dat je kind zich hier niet bewust van is en het zich niet zal herinneren! Voor hen is het geen angstige ervaring, kom er dus de dag nadien niet op terug.
Meer lezen over hoe je er preventief kan mee omgaan of tijdens een episode? Check onze blog.