Als je kind ‘s morgens huilerig of mottig wakker wordt, wil dat zeggen dat hij/zij niet uitgeslapen is

FOUT

Het is wel degelijk zo dat sommige kinderen die huilend wakker worden, niet uitgeslapen zijn maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Er kunnen ook andere, héél normale, redenen zijn dat je kind al huilend wakker wordt.

Slaapinertie
Say What?

Als je op het verkeerde moment uit je slaapcyclus wakker wordt (vanuit de diepe of REMslaap) dan kan je gedesoriënteerd wakker worden. Dan voel je je moe/niet uitgeslapen terwijl je er wel voldoende uren slaap hebt opzitten. Een moeilijke term hiervoor is slaapinertie. Kinderen gaan dit gevoel vaak uiten door te beginnen huilen. Je kan dan als ouder het gevoel krijgen dat je kind niet uitgeslapen is.

Dit zal voornamelijk voorkomen als je kind gewekt wordt door externe factoren (een broer of zus die wakker wordt, een wekker in huis die begint te rinkelen, een hongerprikkel, ergens tegen botsen in zijn slaap, …).

Hoe kan je nu weten of er sprake is van slaapinertie?

Als je kind een goede nacht had, er tijdig in lag en hij na 10 minuutjes uit bed zijn vrolijke zelf wordt, dan mag je er vanuit gaan dat er sprake is van slaapinertie. Is je kind hangerig doorheen de ochtend, dan zal dat eerder een teken zijn dat hij niet uitgeslapen is. Slaag je er, bij een niet-uitgeslapen-kind, niet in om hem ‘s morgens langer te doen slapen? Zet dan in op een vroegere bedtijd (ja ja, hier zijn we weer met onze vroege bedtijd!).

Gewoonte

Een tweede vaak voorkomende reden is gewoonte. Als je kind ‘gewoon’ is om meteen na het ontwaken uit bed gehaald te worden, is de kans groter dat hij meteen na het wakker worden zal beginnen huilen. Dat is zijn manier om te laten weten, ‘hé ik ben wakker kom mij maar halen’. Je ziet dit dan ook vaker bij eerstgeborenen. Een tweede, derde kindje moet al eens vaker wachten. Als hij wakker wordt, net op het moment je met je peuter op het potje zit of als je een hevige kledijdiscussie voert, is hij al vaker gewoon om eens 5 minuten te moeten wachten. Het is dan ook niet slecht om je kind steeds enkele minuutjes te laten liggen na het ontwaken, al van kleins af aan. Dan lijkt dat normaal en zal hij gemakkelijker afwachten tot je komt.

Véél succes met de informatie!


Laat gerust eens weten wat je er van vond via een mailtje naar info@teamshift.be terug, een pm op instagram of door iets te delen over ons!

Anoek & Lien

Klik hier om rechtstreeks naar onze gratis downloads te gaan.

X