
JUIST
Winteruur of zomeruur.
Sommige willen het afschaffen, andere willen het behouden. Wat er uiteindelijk beslist zal worden weten we niet, maar voorlopig blijft de uurwisseling nog even. Wil je graag weten hoe je er mee om kan gaan? Lees onze blog hierover. In principe is de uurwisseling van winter- naar zomeruur gemakkelijker dan de omgekeerde beweging (van zomeruur naar winteruur). Puur biologisch gezien is het winteruur nochtans beter voor onze gezondheid, meer blootstelling aan licht ‘s morgens is het best. In principe zouden we in de lage landen baat hebben om mee te gaan met het uur van Greenwich (Londen, Verenigd Koninkrijk). Dat uur ligt dichter bij onze biologische klok. Bij het zomeruur zitten we dus in principe +2u ‘weg’ van wat het meest ideaal is voor ons.
Waarom kan de uurwisseling een voordeel zijn voor een vroege vogel?
De biologische klok van je kind staat nu ingesteld op bijvoorbeeld 5u ‘s morgens en volgens de nieuwe routine zal de biologische klok van je kind automatisch ingesteld raken op 6u. Dit is een voordeel omdat de biologische klok van een vroege vogel ‘herprogrammeren’ één van de moeilijkste dingen is. Door die uurwisseling, word je vanzelf een handje geholpen. Het is zeker niet altijd zo dat een vroege vogel zal ‘opgelost’ worden door het verschuiven van het uur maar voor sommige kinderen/ouders is dit wel het duwtje dat ze nodig hebben. Waarom lukt het voor sommige kinderen niet? Daarvoor verwijs ik graag naar het blokje hierboven. Onze biologische klok wordt beïnvloed door allerlei zaken en gaat zich vaak aanpassen aan nieuwe tijdszones (zie maar naar reizen en dergelijke). Als je kind van nature een ‘vroege biologische klok’ heeft dan kan het zijn dat hij automatisch terug vroeger zal beginnen wakker worden.
Hoe kan je de kans optimaliseren dat je vroege vogel voordeel haalt uit het zomeruur?
- Steek je kind tijdig in zijn bed. Dit is wat wij aanraden, los van het zomeruur, voor vroege vogels. Voor véél ouders is het toch moeilijk om hun kind er rond 18u al in te steken. Het voelt vaak tegennatuurlijk aan om je kind er om 18u al in te steken. Maar nu heb je geen tegenargumenten want 18u wordt binnen 10 dagen 19u.
- Bij de verandering van het zomeruur pas je dan niets aan en ga je richting een bedtijd van 19u (nieuwe uur). Zit je nu in het schema 18u – 5u dan ga je automatisch naar 19u – 6u.
- Probeer vanaf de verandering van het zomeruur je kind er nooit voor 6u (nieuwe tijd) uit te halen. De reden hiertoe is dat een biologische klok van een kind, onder meer, ingesteld wordt op basis van licht, sociale interactie en voedsel. Als je 1 van die 3 aanbiedt voor 6u ‘s morgens dan krijgt de biologische klok van je kind het signaal dat het oké is om te blijven wakker worden op dit vroege uur.
Véél succes ermee!
Heb je iets aan deze tips? Laat het ons gerust weten!
