Verlatingsangst is iets waar je door moet, hier kan je weinig aan veranderen.

FOUT

Wat is verlatingsangst

Vanaf 6-7 maanden kan verlatingsangst (of separatieangst) beginnen ontstaan, rond de leeftijd van 9 maanden is er vaak een piek. Verlatingsangst is gerelateerd aan het ontwikkelen van de objectpermanentie. Dit wil zeggen dat je kind een object of persoon in zijn geheugen kan opslaan. Je kind begrijpt dat iets ook nog bestaat ook al kan hij het niet langer zien. Dus door het begrip van ‘bestaan’, kan je kind bang worden dat jij hem zal verlaten. Verlatingsangst speelt vaak extra op op het moment je je kind te slapen legt. Tijdens deze periodes heeft je kind het moeilijk met afscheid nemen. 

Verlatingsangst kan je niet tegenhouden, maar je kan hier wel op inspelen.

Op zich kan je verlatingsangst niet tegenhouden. Het is een ontwikkelingssprong die kan aanvoelen als een stap achteruit. Maar eigenlijk is het goed nieuws, je kind ontwikkelt! Je kan je kind hier in ondersteunen. Door hem vertrouwen te geven dat wanneer je weggaat, je ook steeds terugkomt. Verlaat af en toe eens kort de kamer waar je kind is en kom even later terug. Laat je ook eens horen vanuit een andere kamer zodat je kind weet dat je er nog bent ook al ziet hij je niet. Daarnaast kan je hierop inspelen door op deze momenten extra vaak verstoppertje te spelen of in te zetten op het kiekeboe-spel.

Specifiek rond het slapengaan.  

Tijdens het bedtijdritueel kan je inzetten op extra qualitytime in de kamer van je kind. Als je nog geen boekje hebt geïntroduceerd of nog geen liedje zingt of afscheid neemt van de knuffels/mannetje maan/posters door even te zwaaien dan is dit het moment om dit te installeren. Je kan het bedtijdritueel dus wat verlengen en vervolgens de kamer verlaten. Je mag gerust wat meer nabijheid bieden maar probeer je kind niet te assisteren bij het in slaap vallen. Je kind kan zelfstandig in slaap vallen en dit willen we graag zo houden 😊.

Net zoals bij elke regressie, fase, … raden we eigenlijk aan om zo consequent mogelijk te handelen en vast te houden aan jullie bestaande manier van doen. Net dat geeft je kind vertrouwen, je bent voorspelbaar en dat brengt rust!

Klik hier om rechtstreeks naar onze gratis downloads te gaan.

X